en liten tanke om 'home of cycling'

http://video.eurosport.se/cykel/premiar-home-of-cycling_vid324497/video.shtml
 
Jag har precis sett första avsnittet av underbara Vacchi & Adamssons nya tv show 'Home of Cycling' (länken ovan). Min första reaktion är; HUR KUL ÄR INTE DETTA!? Ett tv program om allt som händer inom cyclingen! Något som kan ge ännu mer allmän kunskap om vår sport. Har man inte till exempel twitter eller följer intensivt vad som händer överallt så kan man nu hänga med endå med en större bredd. Underbart!
 
Något jag också tänker på när jag nu har sett första avsnittet är vilken makt detta programet faktiskt kan få, om dom vill, att utveckla intresset för damcyklingen. Alla vet vem Emma Johansson är och alla vet när hon har vunnit en tävling eller kommit på pallen. Men vad vet folk mer egentligen? Man vet att Vos är antagligen den bästa kvinnliga cyklisten någonsin och man kanske har någon liten aning om vilka några av de övriga svenska tjejerna är.
 
Jag blev glad när jag fick höra dom prata om the Womens Tour i GB som startar idag, om den nya internationella tävlingen i Halden, Norge, som startar i augusti, La Course i Frankrike, en fin intervju med Emma och ett kul inslag från Oricas damlag.
 
Men att inte gå djupare in i, vad som faktiskt är ett av de största eventen (redan nu trots att det är första gången det körs) som damerna faktiskt får köra är en besvikelse. I och med att det faktiskt startar denna veckan hade jag gärna sett en lite större fördjupning än att "Emma och Vos är storfavoriter", inget om att det faktiskt äntligen är prispengar som i herrarnas klass till exempel. Eller övriga favoriter så som hemma hoppet Lizzie Armitstead, Italienska spurtkanonen Giorgia Bronzini för att bara nämna två stora namn.
 
Sedan missen att inte nämna att Danska Julie Leth fick sitt första UCI podium i Luxembourg i helgen på samma etapp som Emma blev tvåa vilket dom nämnde. Det är lite pinsamt, även om alla kan göra fel så kändes det mer som att man inte kollade på fler än just vår svenska stjärna när det kommer till damcyklingen i skandinavien. För det är henne folk känner till, men för att utveckla vår sport så krävs mer än att göra endast en cyklist intressant i folks ögon. Vi behöver de lilla media utrymmet vi får för att kunna göra det större och självklart är Emma värd all tid hon kan få, absolut! Men vi behöver en mer bred syn från media om intresset verkligen ska fångas upp av allmänheten. 
 
För just detta skulle de här programmet vara en fantastisk möjlighet att öka kunskapen och skapa ett bredare intresse för damcyklingen och med lite mer djupdyk från cykelexperterna så föds snart ett intresse av att få veta mer, få höra mer, få SE mer på tv.
 
För inom damcyklingen händer det mycket just nu och det finns många intressanta och grymma cyklister att prata om och följa. Stora tävlingar så som världscuper är så spännande och intensiva att det känns löjligt att behöva följa det på twitter och inte på tv, när man dessutom ibland samtidigt ser herrarna på samma tävling ta en pissepause eller hämta en flaska i samma skede som damerna går i mål, till exempel Vlaanderen och Fleche Wallone.. Vi får bara under detta året 3 super intressanta nya tävlingar (som nämndes i programmet) och frågor om en mer jämnställd sport är heta och har redan börjat visa resultat.
 
Så för att avsluta detta så vill jag tacka för ett fantastiskt nytt program om vår favorit sport som jag självklart kommer följa med spänning! Och samtidigt hoppas jag att damcyklingen kan få vara med och utvecklas till en synligare sport med detta i våra skandinaviska länder.
 Två Skandinaver på podiumet i Luxembourg, bredvid världsmästarinnan Vos!
pusspuss /S

Kommentarer:

1 Cykeltjejen:

Kan ju va lite glad att dom ens nämner damcyklingen! Kan ju tänka att det är tvtittare som man söker och eftersom girot är 100 gånger större så är det väl inte konstigt att dom lägger mer snack i det? Du kan ju starta ett eget tv bolag och sända så mycket damcykel du vill.

Kommentera här: